Бизнис
17. March 2016 - 19:58

Храната во Македонија е безбедна

Граѓаните јадат безбедна храна. Инспекцискит служби на Агенцијата за храна постојано се на терен. Се контролира и домашното производство и увезените производи.  Само минатата година извршени биле над 100 илјади испитувања, а уништени речиси 120 илјади килограми небезбедна храна од животинско потекло. Станува збор за храна со изминат рок, несоодветно декларирање, хигинека  неисправност и слично

-При контролите, официјалните ветеринари уништија 16.199 килограми храна од животниско потеко и 115.336 килограми небесбедна храна од еживотноско потеко9, од кои 100,000 килограми грозје, изјави Зоран Попосвки, директор на Агенцијата за храна и ветеринставска,

Поповски вели дека дека покрај задолжителниот преглед на документацијата при увозот на стока, се врши и физички прегед на истте. Во одредени случаи, ако постои и најмал сомнеж, се земаат мостри и не се дозволува увоз во земјава се додека не се дбијат резултатите од направените анализи кои ќе потврдат дека пратката е безбедна. Според Поповски, македонските земјоделци  можат да се пофалат и со контролирана употреба на антибиотици кај животните.

Процентот се двужи од 0,1 до 0,15 килограми по тон месо, а во Америка истиот процент се движи до 0,4 килограми по тон, во Холандија и Франција 0,2.Најмала употреба на антибиотик има в Швајцарија Австралија и нордиските земји.

Новина е и тоа што од мај гоинава компаниите ќе мода на етикетите да ги наведат и нутритивните вредноси на производот.