Бизнис
31. October 2018 - 18:28

ГСОЛ/Еуроникел достави ревидиран план за реорганизација на ФЕНИ Индустри

ГСОЛ/Еуроникел до Основниот суд Велес достави ревидиран план за реорганизација на ФЕНИ Индустри и најавува дека веднаш по прифаќањето на планот за реорганизација ќе почне со спроведувањето на инвестициските планови.

– Планот за реорганизација на ФЕНИ Индустри е дополнет според барањата на судот и е доставен на повторно разгледување. Планот, исто така, доби позитивни препораки од одборот на доверители на ФЕНИ АД во стечај и од стечајниот управник. Сето тоа е направено според законските барања и во најкус временски период со цел што побрзо и административно да се заврши стечајната постапка и да започне процесот на инвестирање во зголемување на производството и обезбедување на иднината на ФЕНИ, соопшти ГСОЛ/Еуроникел.

Со ова, се додава во соопштението, уште еднаш се потврдуваат намерите на ГСОЛ/ Еуроникел за спас на ФЕНИ преку зголемување на производните капацитети и отворање нови пазарни можности на глобално ниво.

– ГСОЛ/ Еуроникел е единствениот инвеститор којшто предложи успешно спасување на ФЕНИ преку реорганизација. Планот беше прифатен од страна на Одборот на доверители уште во месец јуни, последователно усвоен од Собранието на доверители. Беше вратен за прилично технички корекции, и сега повторно е доставен до судот, по што се чека конечната судска одлука. Според доверителите ова е позитивен план кој ветува резултати, нагласуваат од ГСОЛ/ Еуроникел.