Бизнис
2. March 2018 - 11:27

ГСОЛ ќе ги исплати сите побарувања на транспортерите на ФЕНИ Индустри

Еуроникел, претставништвото на ГСОЛ ќе им ги исплати сите средства на транспортерите на ФЕНИ, соопшти денеска компанијата.
 
- Вкупните побарувања на транспортерите во вредност од 3,1 милиони евра се побарувања од Нова Логистик, фирма за која е се поизвесно дека влегува во стечај. Иако е надвор од законските обврски на Еуроникел, но со оглед на ситуацијата каде е извесен стечај на Нова Логистик, а со тоа дополнително ќе се влоши состојбата на транспортерите, одлучено е да се помогне максимално и да им се исплати вкупното побарување, информираат од Еуроникел.
 
Плаќањето ќе се изврши веднаш по утврдувањето на документацијата за побарувањата и потпишување на нотарски договори кои ќе бидат склучени со транспортерите. Воедно, се повикуваат транспортерите да ги отстранат блокадите и да се овозможи непречен дотур на материјалите за производство, за да може фабриката нормално да функционира.
 
Еуроникел, се додава, има интерес да соработува со сите страни, но нормалното функционирање на фабриката од која зависи егзистенцијата на 800 семејства е приоритет.
 
Во меѓувреме, транспортерите на ФЕНИ и за денеска најавија нова тричасовна блокада на патот Кавадарци - Дреново