Балкан
21. March 2018 - 13:11

Грција меѓу државите со најстаро население во Европа

Грција е меѓу државите со најстаро население во Европа, бидејќи една петтина од нејзините жители (21 процент) се на возраст над 65 години,.

Податоците на Берлински институт, покажуваат дека до 2030 година населението на Грција ќе се намали до 9,9 милиони , а до 2050 година до 8,9 милиони од сегашните 10,6 милиони жители.