Македонија
5. October 2016 - 18:35

Голема акција на македонската полиција: Претреси во еден скопски универзитет

Голема полициска акција  на органите на прогнот за расчистување на неправилностите во работењето во високото образование во Македонија. Како што дознава Press24 од полициски извори, во рамки на акцијата под кодното име „Еразмус 2“ а врз основа на наредби на судија на претходна постапка извршени се претреси на три локации во Скопје и една во Македонски брод за да се обезбедат докази за незаконско работење на МИТ универзитетот. 

На четирите локации претесени се вкупно 7 места, а како што дознава Press24 при претресот на станот на сопственичката пронајдени се два индекси од кои еден на турски студен запишан на дентална медицина, за што МИТ Универзитет нема дозвола за работа.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Сопственичката на МИТ
Во канцелариите на факултетот пронајдени се и списоци на суденти кои биле запишани на стоматологија и физиотерапија, за што Универзитетот исто така нема дозвола. 
Во моментов УЈП има отворено налози за три фирми поврзани со МИТ и вршат проценка исто како и просветниот инспекторат. Покрај тоа, пронајдени се и каса прими од уплати и договори за студирање на козметологија.