Македонија
13. February 2018 - 13:25

Гевгелија ќе се збратимува со украинскиот град Ужгород

Во работна посета на општина Гевгелија денеска престојуваше украинската амбасадорка Наталија Задорожњак која на средба со градоначалникот Сашо Поцков воспостави контакти и договори начела на кои ќе се базира идната соработка.
 
- Македонија и Украина се докажани пријателски земји со многу заеднички работи и стратегиски приоритети како членството во ЕУ и НАТО и затоа како земја сакаме со вас да развиваме соработка не само на највисоко туку и на регионално ниво. Се договоривме со градоначалникот за идната конкретна соработка во различни сфери и области и за збратимување на Гевгелија со нашиот град Ужгород, рече украинската амбасадорка Задорожњак.
 
Гевгелискиот градоначалник Сашо Поцков изрази задоволство за договорот околу идната соработка и потврди дека е покрената иницијатива за збратимување на Гевгелија со Ужгород.
 
- Градот со кој ќе се збратимиме е град со слична проевропска ориентација како на Гевгелија. Се наоѓа во западниот дел на Украина и до сега е збратимен со повеќе градови од земји членки на ЕУ и САД. Се надевам дека преку овој град ќе имаме влез во мрежа преку која ќе можеме да користиме европски пари и искуства и да соработуваме на сите полиња во кои ќе најдеме заеднички интерес, рече Поцков.