Свет
28. May 2018 - 14:23

Германски суд: Доживотен затвор за двајца поранешни југословенски разузнавачи

Врховниот суд на Гермнаија со седиште во Карлсруе ги потврди казните доживотен затвор за Јосип Перковиќ и Здравко Мустач, поранешни припадници на хрватската и на југословенската тајна служба.

ХРТ, повикувајќи се на свои извори, јави дека одлуката за ревизија на постапката е со датум од 2 мај, а датумот за испраќање е денешен.

На 3 август 2016 година висок суд во Михен ги осуди двајкцата агенти на југословенската тајна служба на доживотен затвор поради учество во убиство на хрватски емигрант во Германија во 1983 година. Перковиќ и Мустач беа испорачани во Германија врз основа на европски налог за апсење. Судењето во Михен траеше 22 месеца и потоа нивната одбрана вложи жалби.