Свет
7. November 2016 - 18:00

Германски политичар осуден поради тетоважа на логорот Аушвиц

Германскиот политичар Марсел Цех, од крајната десница, осуден е денеска на осум месеци затвор поради јавно покажување тетоважа на нацистичкиот логор Аушвиц.

Станува збор за тетоважа на логорот Аушвиц и слоганот од влезот во концетрациониот логор Бухенвалд – Секому своето (Jedem das Seine).

Дваесет и осум годишниот Цех призна дека јавно ја покажал тетоважата на базен.

Пресудата следува откако Обвинителството се жалеше на одлука на Окружен суд во Оранинбург од декември кои изрекоа шест месечна условна казна.