Свет
7. October 2015 - 17:51

Германската Влада усвои нов концепт за згрижување на бегалците

Германската Влада денеска усвои нов концепт за згрижување на бегалците и за политички координатор го именува шефот на Канцеларската служба Петер Алтмаер, додека оперативните, стручни, организациски, правни и финансиски аспекти на бегалската криза и натаму се во рацете на Министерството за внатрешни работи, пренесуваат германските медиуми.

Министерот за внатрешни работи Томас де Мезиер новиот концепт го оцени како напредок.

-Со денешниот нов концепт на Владата направен е еден натамошен важен чекор за и организациски да се излезе на крај со предизвиците во врска со големиот број бегалци, рече Де Мезиер, пренесоа германските медиуми кои вчера, најавувајќи го концептот, пишаа дека тоа, всушност, е шлаканица за де Мезиер.

„Веќе со недели владее хаос за бегалското прашање и сега на Ангела Меркел и е доста од тоа. Вкупната координација мора да биде поврзана во Канцеларската служба. Тоа е шлаканица за министерот за внатрешни работи“', објави политичкиот магазин „Шпигел“', со фотографијата на Мркел и Де Мезиер.

Печатот пишува дека канцеларијата на Алтмаер и натаму ќе биде во надлежност на министерот, но под водство на Канцеларската служба.

„Помошта за бегалците во Германија делува лошо организирана и од сите страни пристигнуваат критики. Сега пристигнува ново преструктурирање, а предводничката улога е на Канцеларската служба. Меркел сака нејзините најблиски луѓе да имаат одговорност...“, пишува германскиот печат.