Свет
6. August 2020 - 14:22

Германија воведува задолжителен тест за коронавирус за сите кои влегуваат во земјата

Тестот за коронавирусот ќе биде задолжителен за сите луѓе кои доаѓаат во Германија од сабота од високоризични региони, изјави денеска германскиот министер за здравство Јенс Шпан.

Тој ја даде изјавата откако 1.045 нови случаи на коронавирус беа регистрирани во Германија, што е прв дневен скок над 1.000 новозаразени лица за еден ден во последните три месеци.

Од минатата сабота се спроведува бесплатен тест за сите меѓународни патници кои пристигнуваат во државата.

Шпан верува дека зголемувањето на бројот на заразени лица се должи на патниците кои се враќале од странство и непочитување на физичката дистанца.