Свет
23. February 2016 - 12:31

Германија ново засолниште за мигрантите хомосексуалци!

Во Германија утре ќе се отвори камп за мигранти хомосексулаци кој ќе може да прими повеќе од 120 луѓе, соопшти асоцијата која стои позади целиот овој проект.
 
Говорејќи на конференцијата за новинари Марсел де Грот, кој го предводи советодавниот центар „Schwulenberatung“ кој стои повој проект, изјави дека во овој камп во Берлин ќе се примаат хомосексуалци, лезбејки и трансекуалци мигранти. Тој додаде дека многу хомосексуалци кои бараат азил доаѓаат од земји каде нивната сексуална ориентација се смета за кривично дело.
 
Грот потсети дека во Германија често се појавува дискриминација, случаеви на вербално и физичко насилство кон хомосексуалците, а виновни се другите мигранти, а неретко и припадниците на обезбедувањето.
 
-Насилството е проширено во мигрантските центри во Берлин, кои се прубукирани каде е скратена секаква приватност. Луѓето мораат да живеат без страв од насилство или дискриминација, изјави Грот.
 
Помал центар за осум мигранти хомосексуаклци е отворен на 1 февруари во градот Нинбург, прв од тој вид во Германија.