Свет
15. March 2021 - 16:34

Германија ја забрани употребата на вакцината АстраЗенека

Германската влада денеска ја забрани употребата на вакцината АстраЗенека против коронавирус поради новите извештаи поврзани со згрутчување на крвта кои ги предизвикува вакцината.

Дека Германија че ја забрани употребата на вакцината АстраЗенека потврди денеска портпаролот на германското министерство за здравство.

Министерството соопштило дека таквата одлука била донесека како „мерка на претпазливост“ и по совет на германскиот национален регулатор за вакцините од Институтот Паул Ерлих, која повика на понатамошна истрага на случајот.

Неколку други европски земји поривремено ја запреа употребата на вакцината АстраЗенека за да ги истражат случаите со згрутчувањата на крв кои се случиле после вакцинацијата.

Од Астра Зенеска порачуваат дека нема причина за загриженост поради нивната вакцина.