Балкан
3. October 2022 - 8:31

ГЕРБ победи на изборите во Бугарија

Партијата на Кирил Петков и Асен Василев „Продолжуваме со промените“ собрала поддршка од 21,61 отсто или 124.718 гласови. Трета политичка сила е националистичката „Преродба“ на Костадин Костадинов со 11,06 отсто или 63.789 гласови.

ГЕРБ доби 25,43 отсто од гласовите.

Второто место го зазема Продолжуваме со промените со поддршка од 20,21 отсто.

Партијата „Вазраждане“ е четврта со 10,17 отсто од преброените гласови.