Балкан
19. September 2016 - 17:14

Генерал Акар: Турција нема територијални претензии кон ниту една држава

Турција нема територијални претензии кон ниту една држава, изјави денеска начачникот на Генералштабот на турската армија генерал Хулуси Акар.

Тој додаде дека трансграничната операција на Турција во северна Сирија се заснова на правото на Турција за самоодбрана.

- Трансграничната операција, преземена по обидот за воен удар на 15 кули, е многу важма за безбедноста и мирот на нашите граници, за народот на нашите соседи и за нашата земја. Турските вооружени сили и Република Турција немаат амбиции кон територијата на други држави, истална Акар во својот говор по повод Денот на ветераните.

Тој додаде и дека Генералштанот на турската армија има интерес за прочистување на своите редоци од „предавниците“ по обидот за пуч.

- Турската армија успешно ја извршува секоја задача и станува посилна откако армијата беше исчистена од предавниците, посочи Акар.

Начачникот на Генералштабот на турската армија наведе и дека ќе продолжи борбата против терористичките организации во „хармонија и координација“ меѓу жандармеријата, полицијата и така наречените селски чувари.