Свет
14. October 2016 - 15:44

Гаук не исклучува идниот германски претседател да биде муслиман или атеист

Германскиот претседател според законот не мора да е христијанин изјавил геерманскиот претседател Гаук во врска со верската припадност на шефот на германската држава. 

Иако според традицијата најголем број од сите досегашни претседатели на Германија биле христијани актуелниот шеф на германската држава смета дека религиозната припадност е ирелевантна за функцијата претседател. 
Во интервју за „Протестантската новинска агенција“ (ЕПД) Јоаким Гаук идниот претседател на Германија може да не биде христијанин или пак воопшто да не биде религиозен, пренесува дописникот на МИА од Берлин. Претседателот во заминување кој се откажа од втор мандат е конкретен дека не ја отфрла можноста неговиот наследник да биде муслиман. 
Според досегашните анализи во германските медиуми меѓу потенцијалните наследници на Гаук кој е екс лутерански свештеник се поранешните протестантски верски лидери Волфганг Хубер и Марго Кашман но и Навид Кермани, муслимански научник и писател од иранско потекло. 
Идниот претседател на Германија кој нема речиси никакви извршни функции и има пред се церемонијални задачи треба да биде избран во јуни идната година.