Македонија
29. July 2021 - 19:16

Гардев: Позицијата на Бугарија за Македонија треба да биде појасно соопштена и во ЕУ

Бугарската позиција за Република Македонија треба да биде појасно соопштена со нашите партнери во Европската унија, изјави Димитар Гардев, меѓународен секретар на „Има таков народ“ (ИТН), по разговорите со „БСП за Бугарија“на тема „Надворешна политика“.

Двете политички сили се обединија дека главната насока во надворешната политика на земјата останува ЕУ. Проширувањето на Унијата кон Западен Балкан е исто така од стратешко значење, убедени се ИТН и левицата.

Позицијата за Република Македонија (РМ) се заснова на одлуката на парламентот, рамковната позиција на Советот на министри и позицијата на БАН, рече Гардев. Во исто време, нагласи тој, добро знаеме дека всушност треба да бараме поголема комуникација меѓу нашите западни партнери за бугарската позиција и да не останеме во непостоење, бидејќи тоа е правилното.

И најважно за нас е да гледаме на РМ како дел од Унијата и Бугарија, опкружени само со пријателски земји и земји-членки, рече експертот за ИТН.

На прашањето дали ќе ја сменат декларацијата за РМ, усвоена од 44. Народно собрание, Гардев рече дека во моментов околностите тоа не го бараат. Преговорите се динамични, да видиме какво ќе биде мислењето на РМ, Владата на Заев и нивниот Парламент, додаде тој.

Со нашите колеги од БСП, кога го направивме овој преглед, се согласивме и обединивме дека имаме исклучително динамични и важни одлуки и процеси, од кои Бугарија не може да остане надвор и да биде со претходната непозната, нејасна позиција, истакна Димитар Гардев.

Двете формации, исто така, се согласија за разбирањето дека конфликтот во Украина е неурамнотежен фактор во регионот на Црното Море, кој има потенцијал да ескалира, но може да се реши само со дипломатски средства.

Во исто време, многу е важно да се сфати дека Европа се трансформира и тука е исклучително неопходна унифицирана позиција на бугарската држава и предлози на конференцијата за иднината на Европа, коментира Гардев.

Исто така, постои голема случајност во позициите за местото на Бугарија во ЕУ, за реформата на Унијата, која не треба да дозволи Европа со две брзини, коментира Иво Христов од БСП. Исто така, беа засегнати односите со Русија, како и заедничката европска политика поврзана со Турција.

Ниту Истанбулската конвенција не е занемарена. Нашето мислење за тоа се заснова на одлуката на Уставниот суд дека на територијата на Бугарија е неприменлива и повеќе не треба да се дава коментар во оваа насока, објасни Иван Иванов од левицата.

ИТН и „БСП за Бугарија“, исто така, разговараа за темата „Безбедност“, каде што исто така имаше голема случајност во гледиштата и приоритетите.

Сметаме дека приоритетите што треба да се реализираат се претежно во три насоки, објасни Иванов. Првата се однесува на деполитизација на структурите поврзани со безбедноста – Министерството за внатрешни работи, Државната агенција за национална безбедност, разузнавачките служби.

Следно е потребата за стратешки преглед и подобрување на регулаторната рамка во однос на националната безбедност, што вклучува нов закон на Министерството за внатрешни работи, повеќе теренска работа на вработените и технолошка обнова на целиот сектор, рече тој.