Македонија
2. December 2020 - 15:33

Галиите во Вардар треба да се дислоцираат, смета Шилегов

Градоначалникот на Град Скопје Петре Шилегов смета дека галиите во реката Вардар треба да се дислоцираат.

-Создадени се правните услови за нивна дислокација и ние почнавме постапка преку надлежен извршител, но, правата кои ги имаат странките во постапките ние не можеме и не треба да ги загрозуваме, рече денеска на прес-конференција градоначалникот Шилегов, одговарајќи на новинарско прашање.

Градоначалникот Шилегов рече дека во тек е жалбената судска постапка од страна на должниците и очекува дека во најскоро време судот ќе се произнесе.

Шилегов повтори дека неговиот став кон проектот „Скопје 2014“ е непроменет и додаде оти Градот работи на дислокација на уште четири споменици и на дислокација на галии.

Прашан до каде е Деталниот урбанистички план Мал ринг, градоначалникот на Општина Центар Саша Богдановиќ информира дека испратени се неколку писма до одредени институции и очекуваат овој месец да добијат содветни одговори од нив за да знаат како да постапуваат со места и објекти кои не се во нивни надлежности. Додаде дека се работи за спомен-обележјата на Мајка Тереза, Порта „Македонија“, за фасадите кои треба да се отстранат, за галиите.