Македонија
19. November 2019 - 16:51

Францускиот нон пејпер не беше разгледуван од министрите на ЕУ

Земјите на ЕУ со различни позиции за реформите за проширувањето. Австрија, Италија  Словенија, Словачка , Чешка , Полска  пред денешниот Совет за општи работи на ЕУ  испратија писмо  до Европската Комисија во кое се согласуваат дека на пристапниот процес му требаат реформи.
Но,  како што истакна  австрискиот министер Александер Шаленберг тоа да не биде по цена на  одложување на прегворите за  Македонија и АЛбанија
 
Тонско Финците како актуелни претседавачи на Советот на Унијата, бараат дебатата да започне откако новата Европска комисија ке стартува со својот мандат.
 
Франција  сепак  инситира дебата да почне, за да може конструктивно да се разгледа на самитот во Загреб.
 
Министерката за Европа Амели Моншален  вели дека нивната нова метофдолгија  има поддрша и од Данска и Холандија. За Париз процесот на проширување не функционира како што треба и затоа мора да се тарнсформира
 
Според Моншален писмениот предлог на шесте земји преводени од Австрија е показател дека повекето земји на Унијата се согласуваат дека на пристапниот процес му треба трансформација со цел да биде поефикасен.