Loading Video...
Свет
4. December 2018 - 23:06

Француската влада попушти пред демонстрантите во жолти елеци и го одложи зголемувањето на данокот на горивата

Француската влада попушти пред демонстрантите во жолти  елеци и го одложи зголемувањето на данокот на горивата. Одлуката ќе се применува од 1 јануари 2019 година и ќе важи 6 месеци.Еден од лидерите на движењето на жолти елеци, Бенжамен Коши го поздрави потегот на владата, но нагласи дека Французите не сакаат трошки, туку го сакаат целиот леб. За време на поретстите кои почнаа на 17 ноември , три лица настрадаа, над стотина се поврендеи а повеке од 400 лица се уапсени. Протестите ги предизвикаа најголемите немири во ПАриз во последните 10 години а направената  материјална шетата се проценува на околу 4 милиони евра.