Loading Video...
Свет
14. July 2019 - 19:48

Франција го празнува националниот празник Денот на падот на Бастилја

Франција го празнува националниот празник Денот на падот на Бастилја. Централната прослава се одржа на Елисејските полиња во Париз. Во воената парада учестуваа воените сили на 9 сојузници на Франција,меѓу кои Велика Вританија, Германија и Шпанија. Покрај домакинот Макрон, дефилето го следеа германската канцеларка, првиот  човек на НАТО  како и  претседателот  на европската комисија во заминување . Во изјавата пред почетокот на парадата францускиот претседател  ја повтоти идејата за основањето европска војса.

Соработката во одбрнаата на Европа е ногу важна.  Европа мора да има заедничкја војска, воен буџет и стратегија за дејствување, изјави Макрон.

Оваа година Трамп не беше поканет на прославата.