Македонија
6. December 2017 - 16:58

Фондот за Западен Балкан ќе ги додели првите средства во висина од 230 илјади евра

Фондот за Западен Балкан  основан за промоција и поддршка на проекти кои ќе помогнат во поврзување на регионот, почна да делува. Упатен е првиот повик за поднесување регионални предлог проекти. Програмскиот коодинатор на Фондот посочи дека се работи за буџет од 230 000 евра који ке биде распределени на непрофитни организации чии проекти ке добијат зелено светло од Фондот. Максималната сума која може да се издвои за еден прокет е до 12 000 евра.

Цел на Фондот е да ги спои луѓето во регионот преку размена на искуста знаења и вештини. Се работи за автохтона иницијатива која е спонзорирана од шест држави на Западниот Балкан, вели Герг Мура извршниот директор на Фондот.

Регионалната соработка е еден од условите за побрза евроинтеграција на земјите на Западниот Балкан.