Македонија
21. August 2021 - 14:38

Филипче најави протоколи за граѓаните од Авганистан кои ќе пристигнат во земјава

Нема да има карантин за граѓаните од Авганистан кои се очекуваат да пристигнат во земјава. За ова денеска информираше министерот за здравство, Венко Филипче одговарајќи на новинарско прашање дали ќе има посебни мерки и протоколии за оние 190 лица кои според најавите од Владата, привремено треба да бидат прифатени овде.

„Разработивме еден протокол, препорака со оглед на ситуацијата и со оглед на тоа дека организирано можно е организирано да дојде поголема група луѓе и секако, да се пречекаат како што треба. Ние не знаеме како е точно таму ситуацијата, па во таа смисла треба да им се пружи лекарска помош ако им е потребна. Ќе стигнат жени и деца,  ќе дојдат гинеколошки и педијатриски  тимови, како и матични лекари за сите, за да видат дали евентуално е потребна лекарска помош“, изјави министерот Филипче.

Тој најави дека на сите овие луѓе ќе им се направи ПЦР тестирање, а невакцинираните од сите што ќе дојдат, после два или три дена од тестирањето ќе бидат вакцинирани.

„Тоа ќе се спроведе во местата односно во хотелите каде што ќе бидат сместени. Карантин нема да има бидејќи имаме ПЦР тестирање и гледаме дали се вакцинирани.  Ова е поголемо внимание бидејќи организирано доаѓа поголема бројка на луѓе“, кусо додаде ресорниот министер.