Македонија
12. November 2019 - 15:34

Филипче: Изминатите две години силно кадровско и инфраструктурно унапредување на Kлиничката болница во Тетово

Министерот за здравство Венко Филипе денеска ги посети Инфективното одделение и Биохемиската лабораторија во Клиничката болница во Тетово, кои се реновирани.

– Во Инфективното одделение има комплетно нова инфраструктура, кревети и се што потребно за пациентите и персоналот. Во лабораторијата има исто така подобрени услови за работа и прием на пациенти, при што се бележи 20 проценти повеќе услуги од лани, и за болнички пациенти и за пациенти од кои имаат потреба од амбулантски прегеди на крвта, рече министерот Филипче.

Посочи дека болницата и кадровски е силно екипирана.

– Зајакнат е капацитетот во двете изминатите години. Има над 150 луѓе нов персонал, севкупно како и дополнителни 40 лица со договори на дело кои треба да добијат договор на неопределено. Огромен број на субспецијалистисти се вратени и со тоа има нови дејности во болницата, што значи се достапни за сите пациенти во овој регион, а навистина е голем регион со многу жители. Тоа се субспецијалисти од гастроентеропатологија, еднокринологија и нефрологија. Тоа отвора можност за повеќе термини и подобра услуга за сите жители, истакна Филипче.

Информираше дека од лани болницата соработува со Трауматологија од Скопје од каде специјалисти изведуваат ортопедски интервенции посебно во спинална хирургија, услуга за која се патувало и чекало во главниот град.

– Тетовската болница беше дел од Перимак проект со опрема и кадар од гинекологија и неонатално лекување во специјално обучување со кое се подигна за еден степен нивото на родилиште, при што значајно е намалена неонаталната смртност во нашата земја, речиси преполовена во однос на последните осум до девет години, рече Филипче.

Тој посети дека Тетовската болница може да вработува нови доктори од Медицинскиот факултет со мерките за стимулација на вработувањата, и изрази надеж дека медицинскиот персонал нема да заминува од државава со најновите зголемувања на платите од 10 до 25 отсто.