Македонија
21. April 2021 - 20:02

Филипче: Граѓаните кои сакаат да се ревакцинираат со АстраЗенека може да одат во Србија, кај нас за сега нема да се дава

Во вечерашното гостување на Тема на денот на Сител телевизија министерот за здравство Венко Филипче изјави дека кај нас засега нема да се дава АстраЗенека за лица помлади од 60 години. Лицата помлади од 60 години кои се вакцинирале во Србија се чека одговор од институциите дали може да примат ревакцина од друга вакцина. Доколку имаат волја да се вакцинираат со АстраЗенека, тоа можат да го направат повторно во Србија.

-За сега кај нас нема да ја даваме вакцината на Астра Зенека на лица помлади од 60 години, има мала бројка на тромботични ситуации кои се предизвикани особено кај помлади лица. За оние лица помлади од 60 години кои примиле Астра Зенека во Србија, чекаме одговор од валидните институции дали истите може да примат ревакцина од друга вакцина. Тромботичните ситауции се ретки но ние одлучивме да бидеме внимателни. Доколку граѓаните сакаат да се ревакцинираат со Астра Зенека може да отидат во Србија, но ќе повторам не препорачуваме вакцинирање со Астра Зенека на лица помлади од 60 години, рече Филипче.