Македонија
25. February 2021 - 10:05

Филипче: 70 проценти од новозаболените се со британскиот сој

Има пораст на бројките, но засега нема опасност од преоптоварување на болничките капацитети. Засега нема потреба ниту од рестриктивни мерки, но секако не се исклучува и тоа доколку дојде до влошување на ситуацијата, рече министерот за здравство Филипче.

Владата го задолжила министерот да го потпише и договорот за набавка на руската вакцина. Иако се најавуваше дека до крајот на февруари ќе стигнат и кинеските вакцини, сеуште не се знае кога точно тоа ќе се случи. Министерот Филипче посочи дека е во секојдневна комуникација и наскоро ќе се знае кога ќе бидат доставени во земјава и кинеските и дозите од Фајзер.

 

Ирена Чачкова