Интернет
14. March 2017 - 17:20

Фејсбук им забрани на вработените да ја користат базата со лични податоци

„Фејсбук“ им забрани на програмерите да ги користат бројните лични податоци на нејзините корисници што ги поседува компанијата .

Забраната го опфаќа и следењето активисти и демонстранти, стои во денешното соопштение на „Фејсбук“.

Минатата есен Американската унија за граѓански слободи обвини дека „Фејсбук“ и „Инстаграм“ и давале податоци на компанијата „Џиофидија", која се занимава со производство на уреди за надзор наменети за безбедносните органи. 

Со новата забрана програмерите се должни да ги штитат информациите добиени од Фејсбук, заради превенција од неовластена употреба или објавување на лични податоци.