Македонија
25. January 2019 - 15:10

Европските социјалдемократи бараат старт на преговори со Македонија во јуни

Европските социјалдемократи се првата европска политичка партија што се огласи по ратификацијата на Преспанскиот Договор во Грција.

Шефот на социјалдемократите во Европскиот Парламент, Удо Булман и посака “добредојде на Северна Македонија“.

-Денешниот успех е доказ дека прогресивните политички сили се способни да решаваат долгогодишни спорови и да прават тешки компромиси што конзервативците и националистите со години не можеа три децении.

Булман им честита лично на двајцата премиери за историскиот договор.

-Барам од земјите членки да докажат дека тие што прават тешки компромиси се наградуваат и да го поканат Скопје да започне преговори за членство со ЕУ во јуни 2019.