Македонија
25. November 2016 - 9:37

Европратениците Вајгл, Кукан и Флекенштајн во Македонија

Известувачот на ЕП за Република Македонија Иво Вајгл заедно со европратениците Едуард Кукан и Кнут Флекенштајн денеска ќе претстојуваат во еднодневна посета на земјата во рамки на која ќе остварат средби со претставници на политичките партии, со специјалната обвинителка Катица Јанева.и со претставници на граѓанското општетсво.

Известувачот Вајгл, вчера пред посетата на Македонија во разговор со дописникот на МИА од Стразбур, изрази оптимизам дека изборите закажани за 11 декември ќе бидат демократски и транспарентни, што е услов за земјата за продолжување по патот кон европската и евроатланстката интеграција.

- Немам причини да не верувам, дека изборите ќе бидат според правилата, дека ќе бидат демократски, транспарентни. Ќе има, се разбира, различни интереси. Не може преку ноќ да се премине преку разликите кои постојат во македонското општетство меѓу политичките партии. Меѓутоа, јас верувам дека долготрајните подготовки создадоа услови за нормални демократски избори и јас посакувам така да биде, бидејќи од тоа зависи понатамошниот пат на Македонија кон европските и евроатланстките интеграции, вели Вајгл.

Укажа и на пораката која ќе им ја пренесе на своите соговорници со кои ќе се сретне за време на престојот во земја. 

- Сакам само повторно да порачам, долго работевме на Пржинскиот договор и на неговото постепено реализирање. Мислам дека тоа е основата врз која треба да се гради иднината во наредните неколку месеци. Тоа треба да го имаат предвид и гласачите на кого тие ќе му дадат мандат. Јас верувам дека Македонија по овие избори ќе биде поинаква од тоа што е денес, рече Вајгл.

Тричлената делегација на ЕП по средбите ќе одржи заедничка прес-конференција.