Свет
15. March 2017 - 16:34

Европа со нетрпение ги очекува резултатите од денешните парламентарни избори во Холандија

Холанѓаните гласаат за нов состав на парламнетот. 28 партии или 1114 кандидати се борат за 150 пратенички места.

Битката се води мегу либералната партија на премиерот Марк Руте и партијата на слободата на ултрадесничаркиот популист, европскептик и против на исламот на Герт Вилдерс.  

Според аналитичарите новата холандска влада ке биде коалциска.. Во синокешната тв дебата Вилдерсон вети дека Холандија ке  ја извади од ЕУ, ке ги затвори сите џамии и ке го забрани Куранот.

За  Руте,  кој се надева на трет мандат, изборите се добра можност за гласачите да го победат погрешниот попуилизам. 

Резултатите  од холандските   парламентарни избори со нетрпение се очекуваат во Европа бидејки  тие би можеле да бидат индикатор за силата на крајната десница пред изборите во Франција и во Германија, кои треба да се одржат во текот на годинава.