Свет
1. July 2017 - 16:32

Европа му оддаде почит на Хелмут Кол

Во седиштетот на Европскиот парламент во Стразбур се одржа комеморации за поранешниот германски канцелар Хелмут Кол, архитектот на обедиунувањето на Германија и  на обединувањето на Европа. Тој првиот за кого ЕУ организира комеморација.  На свечената церемионијја присустваа актулени и поранешни европски и светски лидери. Покрај челниците  на Унијата, говори одржаа и Меркел, Макрон, Медведев и Бил Клинтон.

-Ти благодарам многу за можностите  кои ни  ги отоври. Ти благодарам  за можностите кои им ги даде на многу други, исто така. Ти благодарам многу за шансите  кои како Германци и Европјани ги искоритивме , благодарение на тебе. Почивај во мир, истакна германската канцеларка Ангела Меркел.

  Екс канцеларот  почина на 16 јуни на 87  годишна возраст.