Македонија
8. March 2021 - 17:44

Евидентирани 40397 лица во апликацијата за самопопишување на иселениците

Преку апликацијата за самопопишување заклучно со 08.50 часот денеска се евидентирале вкупно 40397 лица кои се во странство.

Евидентирањето на иселениците преку апликацијата почна на 1 март и ќе трае до 21 април.

Од Државниот завод за статистика (ДЗС) вчера наведоа дека секојдневно го следат процесот и се во постојана комуникција со македонските иселници. Проблемот со ненавременото добивање повратна порака за влез во апликацијата е надминат и апликацијата беспрекорно фунцкионира.

Самопопишувањето за едно лице, според ДЗС, трае само 10 минути, воопшто не е сложено и ги охрабрува и мотивира иселениците да одвојат кусо време за да се самопопишат.

Првата фаза од Пописот на населението, домаќинствата и становите почнa со попишување на вработените во дипломатско-конзуларните претставништва и нивните семејства, на дијаспората, припадниците на Армијата во странство, затворениците и бездомниците. Оваа активност ќе трае до 21 април, кога и официјално треба да заврши пописот, кој ќе започне на 1 април.