Живот
3. February 2016 - 19:58

Еве зошто прстите ви се збрчкуваат, кога се во вода!

Се до 1935. година се сметало дека за збрчкувањето на кожата на прстите кога сме подолго во вода е одговорна осмозата и се сметало дека кожата се растегнува кога ќе се наводени.
 
Но, дополнителните експерименти откриле нешто неверојатно. За брчкањето на кожата на прстите одговорен е централниот нервен систем.
 
Кога прстите се подолго време во вода нашиот мозок реагира, па кожата на прстите се збрчкува со цел да можеме со влажните раце да дофатиме нешто ако ни затреба.
 
Иако долго време се сметало дека ова е непотребна нус појава, брчкањето на прстите има своја еволуциски причина.