Живот
11. May 2016 - 21:39

Еве малку вистина: Што навистина се случува кога вашето куче ве лиже по лицето!

Не сакаме да бидеме носители на лоши вести, но кога куче ќе ве излиже по лице тоа може да донесе сериозни здравствени проблеми.
 
Па, зошто е тоа толку страшно? Мислевте дека устата на кучето е почиста од онаа на луѓето? Не, тоа е само мит. Вистината е дека кучињата јадат ѓубре, туѓ измет и не ги мијат забите.
 
Тоа значи дека можат да ни пренесат разни опасни бактерии ако не лижат по лицето.
 
Постојат многу случаи кога кучињата им пренеле туберкулоза на своите сопственици. Во 2013 година, дете добило ТБЦ од семејното куче. Детето имало околу 10 години и е потполно излечено, а кучето е успиено.
 
Ако овие причини не ви се доволни, само помислете на сите оние „убави работи“ до кои доаѓаат вашите кучиња.
 
Ова не значи дека треба да се откажете од вашето куче ниту пак да престанете да му пружате љубов и нежност, само пробајте неговиот јазик да остане во неговата уста.