Технологија
21. March 2016 - 16:37

Еве колку чини да се направи новиот Самсунг телефон, а колку е неговата продажна цена

Компанијата IHS истражила колку навистина  Самсунг Галакси С7 вреди, односно колку чинат сите негови делови поединечно. Според нивното истражување, цената на сите делови на овој Самсунг телефон изнесува 255 долари што е околу 14.000 денари.
 
Како најскап дел издвоен е Qualcommov SoC – Snapdragon 820 чија цена е 62 долари односно 25 проценти од вкупната цена.
 
Екранот на Галакси С7 телефонот чини 55 долари, 32 GB NAND меморијата 7,25 долари, сензорите 4,65 доалри а 4 GB RAM 25 долари.
 
Камерата за која Самсунг наведува дека е најдобра на свет чини 14 долари, а склопувањето на сите овие делови и наведени компоненти IHS ги проценува на 5 американски долари.
 
Цената на Самсунг Галакси С7 во Македонија е околу 44.000 денари, што е повеќе од 3 пати во однос на цената за сите делови.
 
Секако во цената која ја има пресметана IHS не се вклучени големите суми потребни за развој, плати на вработените, маркетинг инт.