Свет
28. September 2016 - 12:36

Евакуација на туристите во Индонезија поради ерупција на вулкан

Индонезиските власти евакуираа повеќе од 1.100 туристи по ерупцијата на вулканот Баруџари на островот Ломбок и трагаат за уште неколку стотини други турсти кои можеби се наоѓаат во таа област. 

Поради ерупцијата на вулканот, која се случи вчера, без предупредување, одложени се летовите на аеродромот во Ломбок. 

Вулканот исфрлил пепел до висина од 2.000  метри.

Портпаролот на индонезиската Агенција за вонредни ситуации Сутопо Путво Нугрохо изјави дека околу 400 странски и домашни турсти од неделата се качиле на планината тргнувајќи од локацијата Сембалун која се наоѓа на 11 километри од кратерот. 

Вулканот Баруџари е еден од 130 активни вулкани во Индонезија.