Свет
6. April 2017 - 21:07

ЕУ со нови санкции за Северна Кореја

Европска унија ги прошири санкциите кон Северна Кореја поради нуклеарната програма и извршените нуклеарни проби.

ЕУ соопшти дека е зголемена забраната за инвестиции од Унијата, вклучително и во индустријата за конвенционално оружје, како и во аеровселенската индустрија. Забраната важи и за давање на комјутерски услуги, како и пружање на услуги во хемиската, рударската и преработувачката индустрија.

Санкциите се однесуваат и на забрана за патување и замрзнување на банкарски сметки на уште четири лица. Такви санкции до сега се изречени на 41 човек.

Се уште нема информации за идентитетот на четирите лица на кои се однесуваат санкциите.