Свет
23. May 2018 - 18:29

ЕУ постигна првичен договор за распределба на европскиот фонд за одбрана

Советот на ЕУ соопшти дека е постигнат првичен договор за распределба на европскиот фонд за одбрана.

Се очекува фондот да осигура средства за првите проекти во областа на одбраната за следната година. Европската комисија денеска предложи да бидат одвоени 245 милиони евра за создавање на програма за индустриски развој на одбраната во буџетот за следната година. Овие средства ќе бидат насочени кон проекти за производство на европска воена опрема.

Во соопштението на Советот е цитиран бугарскиот вицепремиер Красимир Каракачанов, кој забележува дека, ЕУ првпат ќе финансира развојот на одбранбени способности. Според него, тој чекор ја одразува потребата во денешниот свет Европејците да сторат повеќе за сопствената безбедност.

Се прецизира дека Фондот за одбрана ќе ја поддржи конкуренцијата и новите случувања во одбраната со буџет од половина милијарда евра до 2020 година. Целта е да се поддржат и мали и средни претпријатија. Обезбедена е поддршка за компании од областа на одбраната, кои се наоѓаат во различни земји на ЕУ, но, работат на заеднички развој.