Loading Video...
Свет
10. јуни 2021 - 16:34

ЕУ ја повикаа Кина да го разјасни потеклото на коронавирусот

Светската здравствена организација предупреди дека стапките на вакцинација во Европа се уште се далеку од потребните за да се запре повторното ширење на коронавирусот и ги повика земјите да продолжат со заштитни мерки.

Според СЗО, Во Европа опаснот од вирусот сеуште постои и покрај падот на бројот на нови случаи и починати ширум континетот. А првите луѓе на ЕУ, Шарл Мишел и Урсула фон Дер Лајен ја повикаа Кина да го разјасни потеклото на коронавирусот кој деосега уби над 3,7 милиони луѓе на глобално ниво.

Светската здравствена организација спроведе истрага во Кина, но таа не резултираше со дефинитивен заклучок за потеклото на вирусот.

Светот има право да знае што точно се случило за да можат да се научат лекциите порача претседателот на Советот на Европа Шарл Мишел.