Loading Video...
Свет
23. јуни 2018 - 16:46

Ердоган пред историска можност

Турските гласачи утре избираат претседател и нов  состав на парламанетот.  На е избори за шеф на државата покрај актулениот лидер Ердоган ќе учестуваат уште 5 кандиданти.Кој и да победи ќе стане најмоќниот лидер во поновата историја на Турција, бидејќи лани граганите на рефендум ги  усвоија устанвите измени   за зголемување  на   претседателксите ингеренции  и укинување нафункцијата премиер. За Фаворит важи Реџеп Таип  Ердоган а негов најсериозен ривал му  е  кандидатот  на главната опозициска Републиканска народна партија Мухарем Инџе.

Дали Ердоган  треба да продолжи ја води земјата и во наредните пет години, граѓаните со поделени ставови. Според аналитичартите доколку Ердоган победи уште во првиот круг на изборите  тоа ке биде врв во неговата  годишна политичка кариера, со оглед на економските проблеми  на државата.  Посоледните анкети  укажуваа дека тој ќе добие мегу 45 и 55 отсто подршка од турските гласачи. Истражуваат иста така покажуваат дека неговата партија за правдата и развојот може да биде во опасност  од губење на контролата врз парламентот.  На 25 јуни  ќе биде познат исходот од предвремените претседателкси и парламентарни избори.