Технологија
18. February 2020 - 8:46

„Епл“: Се соочуваме со тешкотии при испораките на Ајфон поради новиот коронавирус

Технолошкиот гигант на „Епл“ предупредува дека се соочува со „тешкотии во испораките на Ајфон“ поради затворањето на голем број фабрики во Кина како дел од карантинот против „Ковид-19“, објави „Гардијан“.

Компанијата со седиште во Калифорнија ги предупреди своите акционери и инвеститори дека нема да можат да генерираат очекувани приходи од 63 до 67 милијарди долари овој квартал.

Причината е „привремени ограничувања со снабдување“ за делови за Ајфон, како и остар пад на купувачите во Кина, каде десетици милиони не можат да одат во продавници.

„Епл“ издаде само предупредување без да ги ревидира очекуваните приходи од новата ситуација.

Според компанијата, „животот се враќа во нормалниот ритам во Кина, но тој е побавен отколку што очекува“.

Затоа „Епл“ објави невообичаено широк распон на проценети од приходи од 63 до 67 милијарди, бидејќи не е познато колку ќе трае кризата во Кина.