Свет
13. December 2022 - 14:32

ЕП ја разреши потпретседателката Каили

Европскиот парламент денеска ја разреши осомничената за корупција Ева Каили од функцијата потпретседателка на Парламентот.

За предвремено прекинување на мандатот на грчкат пратеничка гласаа 625 пратеници, еден беше против, а двајца беа воздржани.

За смена на Каили од функцијата на еден од 14-те потпретседатели на ЕП, потребни беа гласовите на две третини од европратениците.

Каили беше меѓу четворицата уапсени и обвинети во Белгија во текот на викендот поради наводите дека Катар им дал пари и подароци за да влијае врз одлучувањето.

Тие утре треба да се појават пред судот.

Каили ги отфрли обвинувањата, како и Катар.