Свет
12. September 2019 - 9:06

Електричните скутери делумно забранети на Октоберфест

На годинешниот Октоберфест, користењето електрични скутери ќе биде ограничено, поради загриженоста дека возачите можеби ќе одлучат да ги возат и во пијана состојба.

Како што соопштија  германските власти вчера, големите огради околу местата на одржување на Октоберфестот, поставени поради автомобилите, ќе се однесуваат и на електроскутерите. Освен тоа, по 17 часот нема да може да се изнајми електроскутер на поширокото подрачје, а ќе бидат одредени и посебни места каде што тие ќе можат да се паркираат.

– Многумина ги сметат електричните скутери за играчки и, за жал, премногу често се случува да ги возат во пијана состојба. Оние кои го прават тоа, се загрозуваат и себеси и другите, а ќе ја загрозат и својата возачка дозвола, предупреди претставникот на локалната власт, Томас Бел.

Тој нагласи дека новите правила мора да се почитуваат.

Октоберфест традиционално се одржува во главниот град на германската покраина Баварија – Минхен, при што има не толку познати имитации и во други делови на Германија. Главниот настан годинава се отвора на 21 септември и ќе трае до 6 октомври.