Здравје
2. September 2017 - 8:35

Едноставен тест со прстите - за помалку од една минута дознајте дали ви се заканува дијабетис

Предијабетис значи дека количината на шеќер во крвта е поголема отколку што треба да  иде, но уште не е доволно висока за да се класифицира како дијабетис тип 2.

Симптоми на дијабетис се:

- жед

- зголемено уринирање

- хроничен замор

- брзо губење на тежина

- зголемен апетит

- проблеми со видот

- рани кои бавно се лекуваат или воопшто не се лекуваат

Меѓутоа постои уште еден начин да се дијагностицира дијабетис.

Ова се чекорите:

- Држете еден прст ако сте маж, а не држете прст ако сте женско.

- Држете еден прст ако мислите дека не сте доволно физички активни, а ниеден ако мислите дека доволно вежбате.

Држите еден прст ако некој од вашето семејство боледува од дијабетис, а ниту еден прст ако никој досега ниту во минатото немал сличен проблем.

Држете еден прст акоимате проблеми со хипертензија, а ниту еден прст ако вашиот крвен притисок е стабилен.

Држете три прсти ако сте дебели, два прсти ако сте малку подебели отколку што треба, еден прст ако имате неколку вишок килограми и ниту еден ако имате нормална телесна тежина.

Ако ги држите сите петпрсти тогаш постои можност да имате предијабетис. Овој вид дијагноза го користат повеќе истражувачи и веруваат дека е добар за процена.

Доколку постои можност да имате предијабетис би требало да направите тест на крвта за да се утврди ризикот да се развие дијабетис.