Свет
17. September 2019 - 16:47

Една третина од ирските фирми изложени на ризик од Брегзит без договор

Една третина од ирските фарми ќе бидат изложени на ризик од реализирањето на Брегзит без договор, предупреди Националната банка.

– Околу една третина од сите фарми се определени како економски ранливи, се наведува во соопштението на Централната банка на Ирска.

Според Министерството за земјоделство, во 2017 година, 38 проценти од извозот на ирски земјоделски производи е направен во Велика Британија.

Но, доколку Велика Британија ја напушти ЕУ на 31 октомври без договор, може да се врати на правилата на Светската трговска организација (СТО), што се однесуваат на тарифи и други бариери за таквата прекугранична трговија.

– Секторот е многу зависен од пазарот во Велика Британија, соочен пред високи тарифи при тешко сценарио за Брегзит и има значителна концентрација на помалите фирми со ниски или негативни приходи од пазарот, се вели во извештајот на Банката.

Претседателот на Ирската асоцијација на земјоделци, Џо Хили изјави дека Брегзит без договор ќе биде „катастрофален за земјоделските производители од Ирска“.