Свет
8. April 2017 - 16:58

Џонсон ја откажа посетата на Русија поради ситуацијата во Сирија

Шефот на британската дипломатија денеска соопшти дека ја откажал посетата на Москва планирана за 10 април поради најновите настани во Сирија, каде напад со хемиско оружје врз подрачје под контрола на бунтовниците предизвика САД да извршат ракетен напад.

- Развојот на состојбата во Сирија во основа ја промени ситуацијата, Сега мој приоритет е да ги продолжам контактите со САД и другите пред состанокот на Г-7, што ќе се одржи на 10 и 11 април, за да изградиме координирана меѓунардона поддршка за прекин на огнот на терен и да се интензивира политичкиот процес, се наведува во соопштението на Џонсон.