Свет
28. November 2015 - 14:08

Џихадистот од Париз планирал и други напади: Еве што му пречело

Водачот на терористичкиот напад во Париз планирал по масакрот да изврши напад на еврејски објекти, училишта и транспортниот систем во Франција.

Абделхамид Абауд, белгиски државјанин со потекло од Мароко, се пофали дека многу лесно влегол во Европа преку Сирија, два месеци пред нападот, користејќи ја бегалската криза.

Според француските медиуми, еден од испитаните сведоци опишал како Абауд два дена по нападот побарал помош од родинаната Хасна Аит Балахечен, барајќи да го скрие додека припрема нова акција. Терористот планирал да направи поголема штета на еврејски објекти.