Кошарка
18. July 2016 - 14:23

Џексон бара да се воведе шут за 4 поени во НБА лигата

Еден до најтрофејните тренери во историјата на НБА лигата а сега претседател на Њујорк Никс, Фил Џексон изјави дека е време за револуционерни промени во најсилната кошаркарска лига. 

Џексон како прво предлага да се воведе шут за 4 поени за удар од 10,6 метри. 
„ Со воведувањето на тн 4-ка тимовите кои заостануваат резултатски добиваат шанса да се вратат во игра. Исто така мислам дека нападот од 24 секунди треба да се врати на 30 за да им се даде на  играчите можност што почесто преку побројни додавања да влезат во игра а не само да бидат статисти“-смета Џексон. 
Американските медиуми веднаш објавија дека НБА преку развојната лига ги тестира сите предлози и  можно да се воведе удар за 4 поени од 9 метри но што се однесува до времето за напад тешко дека ќе се продолжи бидејќи правилото за напад од 24 секунди ја направи кошарката многу подинамична и поатрактивна.