Свет
22. October 2017 - 9:29

Два региони во северна Италија гласаат за поголема автономија во однос на Рим

Италијанските региони Венето и Ломбардија денеска гласаат на необврзни референдуми во кои граѓаните треба да се изјаснат дали сакаат поголема автономија за нивните регионални власти во однос на властите во Рим.

Гласачките места се отворија во 7 часот, а гласањето трае до 23 часот. Исходот на референдумот е незадолжителен, но се очекува да влијае на политичката состојба во Италија, каде партијата Лига Север се залага за независност на индустриски поразвиениот север на земјата од посиромашниот југ. Сите десно ориентирани партии во Италија го поддржаа одржувањето на референдумот, иако повикаа да не се прават споредби со движењето за независност во Каталонија. И големата протестна партија Пет Ѕвезди, која моментално води на анкетите во пресрет на парламентарните избори кои се очекуваат во 2018 година, го поддржа одржувањето на денешниот референдум.

Регионалните власти на Ломбардија и Венето бараа поголеми оластувања во здравството, образованието и инфраструктурата, но и во контрола на границите, што станува едно од најважните прашања во Италија, која се најде притисната од големиот мигрантски бран од Либија.