Македонија
25. October 2016 - 19:05

Дуинг Бизнис 2017: Македонија меѓу најдобрите 10 светски и 5 европски економии за водење бизнис

Десетта во светот, петта во Европа. Македонија повторно напредуваше на Дуинг бизнис листата.  Најновиот извештај објавен попладнево ја рангира меѓу десетте најдобри во светот според условите за водење бизнис. Извештајот анализира 190 земји.

Согласно известајот Дуинг бизнис во најдобрите десет економии се вбројуваат Нов Зеланд (1), Сингапур (2), Данска (3), Хонг Конг (4), Република Кореја (5), Норвеска (6), Велика Британија (7), САД (8) и Сведска (9) и Македонија (10).

Ова значи дека во Европа пред Македонија се само цетири економии - Данска, Норвеска, Велика Британија и Сведска.

Усте познацајно е тоа сто во најновиот известај Доинг Бусинесс 2017 Македонија е подобро рангирана од 25 земји цленки на ЕУ. Така, Македонија е подобро рангирана од Естонија (12), Финска (13), Латвија (14), Германија (17), Ирска (18), Австрија (19), Литванија (21), Полска (24), Португалија (25), Цеска (27), Холандија (28), Франција (29), Словенија (30), Спанија (32), Словацка (33), Романија (36), Бугарија (39), Унгарија (41), Белгија (42), Хрватска (43), Кипар (45), Италија (50), Луксембург (59), Грција (61) и Малта (76). Македонија и оваа година е лидер во регионот според условите за воденје на бизнис и е рангирана подобро од Словенија (30), Романија (36), Бугарија (39), Хрватска (43), Србија (47), Црна Гора (51), Албанија (58), Косово (60), Грција (61), Турција (69) и Босна и Херцеговина (81).

 Пред десет години Доинг Бусинесс ја рангирасе Македонија на 94 место.