Македонија
18. October 2021 - 13:14

ДУИ најмногу советници во Дебар, ТДП во Центар Жупа

На вчерашните локални избори за членови на општинските совети во Дебар, најмногу советнички места обезбедила ДУИ, додека во Центар Жупа, Турската демократска партија.

-Во новиот совет на општина Дебар, кој брои 15 членови, шест обезбеди ДУИ, пет Алијансата за Албанците-Алтернатива, додека по две советнички места имаат СДСМ и ВМРО ДПМНЕ. На вчерашните избори од вкупно запишаните 19.211 лица со право на глас истото го остварија 8.046, изјави за МИА, Саит Абазоски, од ОИК за Дебар.

Во општина Центар Жупа, според претседателот на ОИК, Неџип Илјаз, од вкупно запишаните 7.317 гласачи, на гласање излегле 1.886  или 25,77 отсто.

-Во Советот на општината, кој брои 11 членови, пет обезбеди Турската демократска партија, по две советнички места имаат СДСМ и Движењето за национално единство на Турците и по едно ВМРО-ДПМНЕ и Партијата за движење на Турците, додаде Илјаз.

Во двете општини се гласаше на 27, односно 16 избирачки места и според ОИК изборниот ден минал мирно, освен со малите технички проблеми со апаратите за читање на отисок од прстот на неколку избирачки места.